Ga naar de inhoud

Wall of Fame

Ik sta er steeds weer van versteld hoe creatief mantelzorgers zijn, of zeg ik misschien beter : moeten zijn. Mantelzorgers, het woord verklaart al veel, trachten zoveel mogelijk een mantel over hun partner of geliefde te slaan om zo de dagelijkse zorgen draagbaar te maken. Ja, mensen vinden het heel erg om te zien wat een mantelzorger van een persoon met jongdementie allemaal moet doen om alles geregeld te krijgen. Maar helaas verandert dit niet veel aan de situatie wat er allemaal geregeld moet worden, welke zware beslissingen moeten genomen worden, maar vooral niet te vergeten hoe vaak er afscheid moet genomen worden. Zo ook bij Karel en Laura. Heel vaak moest Karel als echtgenoot een stukje loslaten. Meer dan eens wordt dochter Laura geconfronteerd dat ooit enkel herinneringen over blijven. Graag deelt Karel het verhaal en realisatie van hun “Wall of Fame”.

Hallo ik ben Karel, mantelzorger en man van Monique die de diagnose Jongdementie Alzheimer heeft. Begin 2018 kregen we de diagnose van Alzheimer. Dit was een zware klap voor ons, maar na wat bezinning gingen we samen op zoek naar meer informatie en lotgenoten. Zo zijn we bij de praatgroep van jongdementie Pelt terecht gekomen. Hier hebben we lotgenoten leren kennen. De praatgroep richtte ook informatie avonden in en zo hebben we langzaamaan de ziekte aanvaard en hoe er mee om te gaan. Op één van die infoavonden hadden ze het over het inrichten van een eigen plekje voor Monique. Deze plek was snel gekozen, het zou de veranda worden, zodat Monique mij buiten kan volgen als ik in de tuin bezig ben. Monique begon langzaamaan meer  aandacht van mij te vragen. Zo gingen we samen meer spelletjes spelen en foto’s bekijken. 

Eind 2019 hebben we dan de groep van “Over de Brug” leren kennen. Zij sturen altijd foto’s door van wat we op de activiteit gebeurd is. Hieruit is dan het idee ontstaan van de “Wall of Fame”. Het zijn enkele houten platen in een hoekje waar we dan foto’s ophangen om zo mooie herinneringen te kunnen ophalen. Omdat Monique zo een fan is van ABBA hebben we eerst enkele foto’s van de groep opgehangen. Monique wilde ook foto’s van vroeger ophangen maar dat was moeilijk voor mij. Deze foto’s zijn niet alleen haar herinneringen, maar ook mijn herinneringen. Nu hangen er al veel foto’s op van onze gebeurtenissen samen als familie en ook wat we samen gedaan hebben met de groep van “ Over de Brug”. Als we samen iets leuks hebben gedaan, vinden we samen een plekje op de “Wall of Fame”. Als de stap naar een woonzorgcentrum moet gemaakt worden, wil ik deze muur meegeven als herinnering. Zodat ook de personen om haar heen door de “Wall of Fame” kunnen zien wat een mooie vrouw Monique is.