Ga naar de inhoud

Samen loopt het @ de Kimpel Bilzen

Dank je wel aan iedereen die gisteren mee in beweging kwam voor “Over de Brug”. Dank je wel Stad Bilzen, Sportdienst Bilzen, alle vrijwilligers, alle deelnemers, …  Het was een prachtig initiatief.

Aan ons infostandje hadden we een klein Quiz georganiseerd om het onderwerp jongdementie en dementie bespreekbaar te maken.  Het viel op dat toch nog heel veel mensen de confrontatie nog niet aangingen.  Maar een 100tal waagde zich wel aan de vragenronde en probeerden onze geschenkmand in de wacht te slepen.  Vandaag geven we nog eens de juiste antwoorden op onze vragen.

  1. We spreken van jongdementie indien de diagnose gebeurt : voor 65 jaar.  Hier was het meest gegokte antwoord 50 jaar … helaas een fout antwoord 😉
  2. In de wereld krijgt iemand om de 4 seconden dementie.  Dit is ook de reden dat de Wereldgezondheidsorganisatie er nu prioriteit 1 aan geeft.  Er is een grote nood aan meer begrip voor, opvang voor, begeleiding van , … mensen met dementie !  Het antwoord op deze vraag zorgde heel vaak voor een doodse stilte … en terecht !
  3. De kans dat iemand dementie krijgt is 1 op 5.  Dit is dus zeer hoog !  Natuurlijk moet er rekening mee gehouden worden dat de kans stijgt met de leeftijd. (10% boven de 65, 20% boven de 80 en 40% boven de 90)
  4. In België leven er naar schatting 202 000 mensen met dementie.  Tegen 2060 zal dit aantal mede door de vergrijzing, verdubbeld zijn !  Dit is dus zeker een gegeven om eens over na te denken.

Uit alle juiste antwoorden werd degene die juist gokte bij de schiftingsvraag  de winnaar van onze mooie geschenkmand.

Tromgeroffellllllllllllll …. Proficiat, GILLES ONKELINX, jij bent de winnaar en zal snel een berichtje van ons ontvangen !