Ga naar de inhoud

Muziekmotors voor de zorg 

Muziek … wie houdt er niet van? Een liedje, een melodie, het kan zoveel betekenen, maar voor niemand hetzelfde. Denk je bij het horen van “Du” aan je openingsdans? Geeft Queen met zijn repertoire je herinneringen aan je studententijd of misschien is die ene song wel datgene wat voor altijd op je hart geschreven staat? Sommige songs maken je blij, sommige weer niet. Muziek raakt je hart maar ook je ziel. Muziek beweegt … diep in jou. Muziek leeft. Muziek is een motor. 

“Muziekmotors voor de zorg” is een van de 50 projecten van CC Hasselt waarin geïnvesteerd wordt voor hun 50 jarig bestaan. Verschillende voorstellingen, de laatste in de rij woonden wij bij, samen met mensen met jongdementie, hun partner en/of mantelzorgers. Karel, Monique, Christel, Jos, Saskia en ik waren aanwezig. We werden persoonlijk begroet door Juan en Lenneke, die een gouden, gepassioneerde prestatie neerzetten. Kippenvelmomenten, warmte, betrokkenheid,  … om maar met enkele woorden een beeld te geven van wat wij mochten ervaren. 

Juan toverde op de muziekinstrumenten een creatie van magische klanken. Lenneke betoverde iedereen met haar hemelse stem. Iedereen kan muziek maken, muziek zit in iedereen … je moet het alleen naar buiten laten komen en dat was zo mooi vertaald in hun interactief muziekoptreden. Ik heb mensen met jongdementie zien stralen in hun kracht. Mantelzorgers een traantje zien wegpinken. Karel, Monique, Jos en ik hebben zelfs “Thank you for the music” gebracht. Niemand die lette of er een valse noot, een fout woord was … iedereen hoorde erbij, ook degenen die zo vaak vergeten worden in onze maatschappij. 

Ik merkte op dat Jos vaak zijn ogen dicht deed … en eerst dacht ik “Hij is moe”, maar hij zong mee, tikte mee op de muziek, gaf een luid applaus als het lied ten einde was. En toen probeerde ik wat hij deed : ik deed mijn ogen dicht en ik voelde de muziek. Prikkels komen vaak sterk binnen bij mensen met jongdementie, dus sluiten ze soms andere zintuigen uit en blijft het belangrijkste over om te luisteren, zonder afleiding. Hedendaagse muziek, the Beatles, musical,… en Elvis Presley “I can’t help faling in love” om mee te eindigen en zakdoekjes te doen bovenhalen.

Thank you for the music, Juan, Lenneke, Hanne Deneire van House of Music. Het was een eer om samen met jullie op het podium te staan.