Ga naar de inhoud

Dementie is geen spel

Jerry’s Labyrint werd vandaag in een ander jasje gestoken. Het doel was hetzelfde : mensen helpen en tools geven bij hun zoektocht in het labyrint van dementie.

Een tijdje geleden liet Marijke, collega en animatrice op de beschermde afdeling voor mensen met dementie, mij een zelf ontwikkeld spel zien. Zij had dit spel gemaakt tijdens haar stage en omvat een handleiding rond de meest voorkomende vormen van dementie. Ik was meteen verkocht en was ervan overtuigd dat dit niet zomaar in de kast mocht blijven liggen. Dus … we organiseerden onze eerste bijscholing in Jerry’s Labyrint : Dementie is geen spel. 

Iedereen die op een of andere manier betrokken is met dementie, was welkom. Met een heel gevarieerd groepje van mantelzorgers, mensen van op de werkvloer, kinderen van, … gingen we aan de slag.  Het spel bracht al snel gesprekken op gang en ervaringen of bedenkingen en vragen werden gedeeld. 

We zijn maar al te vaak bezig met de wetenschappelijke uiteenzetting (die natuurlijk ook heel belangrijk is) dat we vaak vergeten dat mantelzorgers of professionals in de zorg, soms nood hebben aan simpele dingen om alles draagbaar te maken. Denk maar aan een luisterend oor, een gesprek om een casus te bespreken, die misschien een diepe indruk heeft nagelaten, het delen van tools die werken, ervaring uitwisselen, … Vandaag was het duidelijk : iedereen die aanwezig was wil het verschil maken voor mensen met (jong)dementie en hun omgeving. 

Dank je wel, Marijke, om vandaag onze spelleider te zijn in het labyrint van de verschillende vormen van dementie. Iedereen was dolenthousiast over je creatie … we zijn er zeker van dat dit spel zijn weg nog gaat vinden om op een leuke wijze dementie bespreekbaar te maken. 

Er is veel werk gestoken in het creëren van dit spel, dus uit respect vragen we om dit niet zomaar te kopiëren. Wil je graag een spelmoment organiseren op je werkplaats of organisatie … neem dan even contact op (info@overdebrug.be) en dan geven we je gegevens door aan Marijke.