Wie zijn we?

“Over de brug” is een groep vrijwilligers met een hart voor kwetsbare mensen met jongdementie in onze maatschappij.

Het idee en de opstart voor dit project kwam van Helen. Als jeugdverantwoordelijke van Triatlon Team Limburg en gepassioneerde kinesiste in de ouderenzorg, sloeg zij een brug tussen haar twee passies. Al vlug vond zij Chris en Carine bereid om dit project vrijwillig mee uit te werken en te ondersteunen. Zo begon deze reis, waarvan we niet weten waar deze ons naartoe zal leiden. Maar 1 ding is zeker : we zullen ons uiterste best doen om bruggen te bouwen tussen #bewegen en #jongdementie.

HelenWie ben ik ? Dat vond ik persoonlijk een moeilijke, maar ik zal mijn best doen om mij zo goed mogelijk te omschrijven. Ik ben Helen, getrouwd met Mario en mama van Maarten en Merel. Ruim 20 jaar ben ik aan het werk als kinesitherapeute, met mijn stokpaardje ouderenzorg en dementie. Na enkele confrontaties met jongdementie zag ik dat er veel te weinig mogelijkheden tot sporten/bewegen aangeboden kon worden op maat. Het idee bleef in mijn hoofd rondspoken en toen enkele enthousiaste vrienden mee op de kar wilden springen, heb ik geen minuut getwijfeld om mijn schouders onder dit project te zetten. This is me : uitdagingen aangaan wat betreft projecten, durf al eens “out of the box” denken en wordt zo nu en dan toch wel eens Catlady genoemd , want ja, ik hou enorm van dieren maar in het bijzonder van katten. –> helen@overdebrug.be (planning en organisatie)

Chris en Carine zijn onze (sport)buddy’s.
“Over de Brug” is heel dankbaar voor deze buddy’s. Beide dames hebben een hart van goud, leggen hun
passie in hun job als respectievelijk verpleegkundige en zorgkundige.
Het zorgen zit bij hen in hart en nieren.
Chris heeft de opleiding gevolgd voor referentiepersoon dementie. Ze valt vooral op door haar zeer klare en rustige aanpak.
Carine blinkt zowel op creatief als sportief vlak uit; een echte spring-in-het-veld. Beide totaal verschillend en toch zo aanvullend…

Ook Sofie is één van onze sportieve buddy’s. Sofie is getrouwd met Peter en heeft 2 kinderen Isabelle en Wouter. We hebben Sofie leren kennen via een sportproject “I Run Because I Care” en sindsdien heeft zij de sportmicrobe te pakken.  Toen we haar vroegen om mee in dit project te stappen, zei ze onmiddellijk ja … en daar zijn we super blij mee ! Als ik Sofie mag omschrijven in enkele woorden dan zou het klinken als volgt : gedreven, enthousiast, lacht graag en kan al eens genieten van een sterker biertje of een wijntje 😉

Christien is onze muzikale buddy. Zij schreef deze korte tekst om zichzelf voor te stellen:
“Ik ben Christien, kinesitherapeute en mama van 4, mijn klavertje 4.  Ik ben al meer dan 1 jaar de gelukkigste oma van de wereld, van mijn kleindochter Cami. Muziek is de rode draad in mijn leven. Ik speel viool en gitaar, ben een gevoelige snaar.
Ik werd al zingend geboren, of ik al zingend gemaakt ben, dat moet je aan mijn ouders vragen. 😉 Maar genoeg gezeverd, music maestro!”

Wat is onze visie?

Onze missie is om mensen met jongdementie te laten (blijven) bewegen. Vandaar de keuze van ons motto: “Stel geen grenzen, beweeg!”
Wandelingen voor mensen met jongdementie worden al op meerdere plaatsen aangeboden. Daarom opteren wij eerder voor indoor bewegen, zoals: fitness, bewegingssessies, cardio, fietsen (indoor), … Dit telkens op maat van de deelnemer/deelneemster. Deze bewegingssessies zullen doorgaan in Bilzen onder begeleiding van onze buddy’s. (zie ook onze activiteitenkalender.)

Het blijven bewegen voor mensen met jongdementie is belangrijk op fysiek, mentaal en sociaal vlak.

Uit onderzoek blijkt immers dat bewegen voor mensen met dementie een positief effect heeft. Met bewegen kun je de dementie helaas niet stoppen, maar het zal wel bijdragen aan de quality of life , fysiek maar zeker ook mentaal.  Op deze manier proberen we  het denkvermogen te prikkelen en trachten we bij te dragen aan het uitvoeren van alledaagse activiteiten.

Bewegen heeft ook een positief effect op het slaappatroon, op de eetlust, op de stemming, de communicatie, angst en onrust. Als we samen met anderen kunnen bewegen, stimuleren we tegelijkertijd op een positieve manier het sociale leven. Dat voorkomt dat men in een isolement terechtkomt, of in een hokje geplaatst wordt.

Waarom de naam “Over de brug?”

Na een avondje vergaderen en een zoektocht naar een naam voor ons project, bedacht Chris  “Over de brug” voor ons.

“Over de brug” : elkaar tegemoet komen

“Over de brug” : durven de uitdaging aan te gaan

“Over de brug” : we gaan samen op pad

Carine en Chris spraken Estelle aan om een logo te ontwerpen.  Estelle verloor een tijd geleden haar moeder aan dementie.  Zij heeft zich altijd met haar familie ingezet om te blijven bewegen met haar moeder, want het beweegprogramma dat in het WZC aangeboden werd, was goed, maar niet voldoende om haar moeder de vrijheid tot bewegen te geven. Estelle kwam onmiddellijk over de brug … Zij ontwierp voor ons een prachtig logo. Dorien Dewit heeft het logo voor ons gedigitaliseerd. Dorien is het nichtje van Jean Aerts, die zich al jaren inzet voor mensen met jongdementie en die vanaf dag 1 zijn steun gaf voor ons project “Over de Brug”.

Je vindt ons ook op facebook!