Meteen naar de inhoud

Wie zijn we?

“Over de brug” is een groep vrijwilligers met een hart voor mensen met jongdementie in onze maatschappij.

Het idee en de opstart voor dit project kwam van Helen. Als jeugdverantwoordelijke van Triatlon Team Limburg en gepassioneerde kinesiste in de ouderenzorg, sloeg zij een brug tussen haar twee passies. Al vlug vond zij Chris en Carine bereid om dit project vrijwillig mee uit te werken en te ondersteunen. Zo begon deze reis, waarvan we niet weten waar deze ons naartoe zal leiden. Maar 1 ding is zeker : we zullen ons uiterste best doen om bruggen te bouwen tussen #bewegen en #jongdementie.

Wat is onze visie?

Onze missie is om mensen met jongdementie te laten (blijven) bewegen. Vandaar de keuze van ons motto: “Stel geen grenzen, beweeg!”
Wandelingen voor mensen met jongdementie worden al op meerdere plaatsen aangeboden. Daarom opteren wij eerder voor indoor bewegen, zoals: fitness, bewegingssessies, cardio, fietsen, … Dit telkens op maat van de deelnemer/deelneemster. Deze bewegingssessies zullen doorgaan in Bilzen onder begeleiding van onze buddy’s (zie ook onze activiteitenkalender).

Het blijven bewegen voor mensen met jongdementie is belangrijk op fysiek, mentaal en sociaal vlak.

Uit onderzoek blijkt immers dat bewegen voor mensen met dementie een positief effect heeft. Met bewegen kun je de dementie helaas niet stoppen, maar het zal wel bijdragen aan de quality of life , fysiek maar zeker ook mentaal.  Op deze manier proberen we  het denkvermogen te prikkelen en trachten we bij te dragen aan het uitvoeren van alledaagse activiteiten.

Bewegen heeft ook een positief effect op het slaappatroon, op de eetlust, op de stemming, de communicatie, angst en onrust. Als we samen met anderen kunnen bewegen, stimuleren we tegelijkertijd op een positieve manier het sociale leven. Dat voorkomt dat men in een isolement terechtkomt, of in een hokje geplaatst wordt.

Waarom de naam “Over de brug?”

Na een avondje vergaderen en een zoektocht naar een naam voor ons project, bedacht Chris het volgende …

  • “Over de brug” … voor ons
  • “Over de brug” … elkaar tegemoet komen
  • “Over de brug” … durven de uitdaging aan te gaan
  • “Over de brug” … we gaan samen op pad

Carine en Chris spraken Estelle aan om een logo te ontwerpen.  Estelle verloor een tijd geleden haar moeder aan dementie.  Zij heeft zich altijd met haar familie ingezet om te blijven bewegen met haar moeder, want het beweegprogramma dat in het WZC aangeboden werd, was goed, maar niet voldoende om haar moeder de vrijheid tot bewegen te geven. Estelle kwam onmiddellijk over de brug … Zij ontwierp voor ons een prachtig logo. Dorien Dewit heeft het logo voor ons gedigitaliseerd. Dorien is het nichtje van Jean Aerts, die zich al jaren inzet voor mensen met jongdementie en die vanaf dag 1 zijn steun gaf voor ons project “Over de Brug”.

Contactgegevens

Over de Brug vzw

  • Leten 2A, 3740 Bilzen
  • info@overdebrug.be
  • IBAN: BE07 7360 6026 6366

Sociale media